BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

December 27, 2008

Rendang,kenduri dan rahmat hujan







Kenduri Kawin?...Rendang?...habis rendang dua kawah!terkejut aku dua ekor lembu termasuk yang aku sedekah dekat pengantin habis licin...sodap tol rendang tu,rata-rata orang semua kata sedap.siap tapau bawak balik.itu lah penangan rendang orang n. sembilan....tengok lah pulak berapa puluh biji kelapa dia guna untuk buat taik minyak tuh...lauk lain yang ada pejeri nenas,gulai lomak cili api dengan sambal ayam.terangkat betul makanan aku hari ni...
Hujan plak tetiba..rahmat tu...rahmat kat pengantin baru lah..apa lagi.Hujan kalau kat palong ni membuatkan suhu serta-merta bertukar menjadi mcm dekat genting highland.kalau panas plak macam gurun sahara....paneh. kalau dah sejuk tu memang lah sedap duduk bawah selimut,nak bangun pun malas...macam aku lepas solat subuh sambung tidur,maklum lah cuti sekolah.selagi anak tak bangun aku pun tak lah bangun lagi...hehe,tu yang terlajak sampai pukul lapan pagi....apa tah lagi dekat pengantin baru tu,mau tak keluar bilik..kot depa tak malu lah..

3 ulasan:

Sulela said...

Selalu aku tak berapa terasa nak makan masa kenduri kawen ni, Da. Bukan tak sudi tapi jemu ngan menu yang sama je. Masak kari, nasi minyak, masak merah,...tu sume macam dah jadi menu rutin lak bila kenduri kawen.

Ada sekali tu aku pegi ngan mak mentua aku dan anak2. Tuan rumah hidangkan nasi minyak tapi tak kuat sangat bau rempahnya, ikan gelama masin, ulam pucuk selom, kari daging (kari lagi), masak lemak nangka dan ayam masak merah (balik2 yang tu jugak). Tapi aku makan sampai 4 pinggan berdua ngan anak aku la. Aku suap dia makan. Dan menu yang aku amek cuma ikan masin dan pucuk daun selom...ewakakakaka. Terangkattttt...hahaha

IdaAnuar said...

biasanye la org kat sini msk lauk kg jer..ulam-ulam,rebus pucuk ubi.umbut.gulai nagka dengan ikan masin...tp sekarang ni semua benda tu dah susah nak cari.aku pernah pergi kenduri dekat bandar baru selayang.nama bandar menu mesti menu bandar...tapi bila aku g...lauk kampung yang terhidang.apa lagi....tak sedar angkat pinggan g tambah nasi tau je lah bufet...aku kalau kat umah...budu dengan pucuk ubi pun dah boleh buat lauk..orang n9 tapi aku kalau jumpa budu kalah orang kelantan...ko baca entri aku kali ni...cerita budu

Sulela said...

Bagi aku kan Da, menu yang simple2 cam tu la yang orang selalu nak.

Cemana lak orang nogori boleh minat budu neh...musykil aku...hahaha