BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

February 5, 2009

Masak lemak pucuk ubi....




wah!sedap nye gulai lemak pucuk ubi...di campur dengan ikan laut atau sungai.dengan ikan bilis pun okey...memang terangkat..buat pedas-pedas.fuh!nyum-nyum...sedap giler.pucuk nye boleh di buat gulai atau di rebus cecah sambal belacan...isi nye boleh di goreng dengan kunyit dan garam untuk minum petang atau di rebus cecah kelapa yang digaul dengan gula.atau sambal tumis...memang bez giler...batang nye pulak,kalau yang kecik kan senang nak di patah kan jadi berguna lah kalau tak sempat capai rotan,patah kan aje batang ubi ni buat sesah anak aku yang susah sangat nak balik mandi waktu petang(tak pernah lah aku buat lagi)tapi aku pernah lah kena sesah dengan bapak aku dengan batang ubi nih...punca nya sebab aku lambat balik gi duduk umah jiran,tak buat kerja sekolah dan tak dengar cakap dia...di sebab kan batang ubi nih...aku bertaubat dengar cakap bapak aku...tu sebab lah aku kira dah jadi baik lepas tu...hehehehe

6 ulasan:

Sulela said...

Ko kene sesah ngan batang ubi? huhuhuhu...seram.

Da, kalau rebus je pucuk ubi tu pastu buat lak sambal belacan. Makan ngan ikan masin atau ikan goreng garing2. Perggghhhh!!! Terangkat kan Da...hahaha

Ko nak bagi Chidan terliur ke Da...hehehe

IdaAnuar said...

aku bercadang nak masak esok untuk orang istimewa yang nak datang esok...nanti aku ambik gambar orang tu aku buat entry...sape erk...?yang pasti khas untuk chidan ler..aku kalau dah poning nak masak apa itu lah yang aku masak la..lebih sedap dan kurang kos hehehehe

Sulela said...

Sian Chidan...dah la jauh...ko bagi dia terliur lak...hahahaha

Orang istimewa, Da? Ni yang tak sabar nak tengok gambar neh...heh heh heh

Anonymous said...

aah..sian saya kan kak lela. Kekekekek.....

Anonymous said...

Anda dijemput ke blog saya..!! kekekek..

IdaAnuar said...

aik!dah tukar nama ko sulela pulak dah...aku saja je nak usik dia.dah lama nau tak mengusik dia.sebab jauh nau morocco tu

chidan..jeng!jeng!kita tunggu sapa yang datang erk