BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

December 30, 2008

Budu..oh Budu..

aku masih ingat masa zaman anak dara aku di Kampung Pandan Kuala Lumpur.bekerja sebagai seorang kerani data entry memang meletihkan..jadi balik sahaja ke asrama aku dan kawan sebilik aku budak pasir mas pakat lah tidur sahaja...
Mazlini,entah kemana lah budak tu sekarang...dah balik pasir mas lah agaknya. suatu hari dia bercadang mahu memasak...aku kata tak payah lah masak gerenti kau masak manis belaka..macam makcik kelantan yang jual nasi lemak dekat belakang office aku....dia kata.."tak lah..maz nak buat budu cecah kobis.lagi pedas lagi bez"...
Budak tu pun turun ke bawah dan bawak balik kobis dan seplastik cili api. aku tengok jer dia potong bawang,hiris cili banyak...perah asam limau tuang sebotol budu (yang dah tinggal separuh)..bau nye..alahai!
Dia senduk kan aku nasi panas."try lah kak ida..lepas ni gerenti kak ida gian"
Eh...macam tu pulak.aku pun try lah...takut kawan kecik hati pulak.sekali cecah...nyumnyum!sedap..maka laju lah aku menyuap nasi panas dengan budu cecah dengan kobis mentah...
Nak tahu tak...itu lah makanan aku bila time ujung bulan sebelum gaji.(makanan anak dara tak berduit)...hingga lah hari ni...budu tetap ada dalam peti sejuk aku...dan aku telah mengajar suami cina aku makan budu.dia pun jatuh cinta dengan budu seperti aku yang suka sangat dengan si budu...anak aku aje yang suka cakap "eeee ibu ni suka betul makan katak budu..."....erk!!!!!!

3 ulasan:

Sulela said...

Nyahhahhaaaaa...katak budu...hahaha

Kakak aku kawen ngan orang Kelantan gak. Punya la suka makan budu. Macam ko la, memula tak suke. Lelama dia terikut lak suami dia jadi hantu budu. Aku penah try makan, Da...tapi takleh telan. Den tak berapo suko raso ehhhh...hehhehheh

Budu tu diperbuat daripada udang kecik2 tu kan Da?

IdaAnuar said...

anak aku kata budu tu di buat dari katak budu...tapi tak kan lah macam tu sedap rasanye.udang geragau nama nya..bukan udang kecik2.cara dia buat tu la...ko tengok pun tak lalu nak makan. dan budu ni pulak ada jenis nya.kalau yang hitam tu sedap..kalau warna macam merah tu..kureng sikit...sedap la..dapat pulak dengan ulam-ulam ni huh!makmertua lalu pun aku tak nampak

Sulela said...

Hah ye...udang geragau. Lupo lak namo eh. Ada jenis jugak ekk budu nih. Selalu aku jumpa had yang wana merah tu...