BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

July 24, 2009

Bersunat....

bersunat tu wajib bagi kita yang beragama islam.Islam itu bersih dan suci sebab itulah amalan ini menjadi kewajipan kita. aku cuma nak cerita tentang anak aku adam owen.(adam daniel)aku saja tukar nama dia sebab aku gila dah dengan owen tu.
"abang..nak sunat tak...?" aku bertanya.
"sunat tu apa bu..?" dia tanya aku balik.aku garu kepala nak jawab.
"bersunat tu wajib bang..nanti abang cepat dewasa.."
"kalau bersunat tu cepat dewasa ye bu...boleh lah abang kawin ye bu..."
erk...!anak aku.kau baru tujuh tahun nak oii...ko boleh fikir lak nak kawen. budak-budak sekarang
"apasal abang dah ada calon menantu ibu ke...?"
dia senggih macam kerang busuk. ada harapan anak aku kawen muda..alahai anak aku.
aku suruh suami aku pergi servey klinik kesihatan sebab aku ingat nak anak aku bersunat cara moden mengguna kan alat yang di panggil klamp..aku pun servey gak.aku tak nak lah dia merengek kat aku sakit bila dia bersunat nanti...
aku nak lah tanya...sebab ini pertama kali aku nak jaga anak aku bersunat...eloh bersunat biasa ke guna alat tu...aku dah merasa mengikut bos aku seorang doktor menyunat kan kanak-kanak dengan cara biasa..kesian diorang mana yang tak cukup mental tu meraung..anak aku pun macam tu jugak lah aku rasa...sebab aku pernah tengok juga seorang mualaf yang of course dah dewasa bersunat pun menangis..hehehehe

5 ulasan:

Orkid Edyliyne said...

entahlah kak Ida...
kita ada adik lelaki dua orang...
yang dah besar tu, of courselah dah sunat...
tapi dah lama...
kita dulu pun macam poyo2 je jaga dia..
yalah kecik lagi masa tu...
yang adik bongsu tu lagi kelakar...
dia cakap dengan ayah dia nak sunat tingkatan 5...
sebab takut punya pasal...
kerja abang dialah tu...
tak habis2 nak menyakat...
tapi tingkatan 5...
lama lagi tu...
sekarang ni dia baru darjah 3...
heheh...
gilanya dia nak sunat time tingkatan 5...
yelah budak kecikkan tak fikir bila cakap....
hampeh sungguh bila mendengarnya...

mamai said...

cakap kat adam dia dah dewasa bila bersunat nanti hehehehehe...tak boleh manja2 lagi.

aku pun nak sunatkan anak aku yang darjah 3 dan 1 tu...

IdaAnuar said...

orkid...jiran sebelah rumah akak.tingkatan 3 baru bersunat.

mamai..aku kalau boleh anak ni masa lahir aku nak sunat kan tapi nenek dengan wan diorang lak tak bagi.senang kerja aku.elok lah awal-awal bersunat.

Anonymous said...

so macam mana anak akak ida da selamat ke jadi orang bujang ... guna kaedah clamp ke

文章 said...

餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡