BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

August 25, 2009

Bila aku ada mood

Aku membaca buku terbaru NorhayatiBrahim.Aku bukan billi miligan..nampak macam best.tapi pembacaan aku sedikit terganggu dengan msg dari seorang rakan..seronok juga melayan rakan sms ni..pertama kali aku rasa aku dapat kawan yang hampir sama perwatakan nya dengan aku. suka membaca buku..beza nya dia ni membaca buku omputih belaka.macam-macam tajuk buku yang keluar dari msg dia termasuk lah novel salina dan tenggelam kapal apa ntah..aku tak reti nak taip tajuk eh..
aku bangga bila ada seorang budak lelaki berminat dengan novel salina. yelah novel tu sesuai di baca oleh manusia berjiwa halus macam aku ni(pompuan lah) tapi bila ia di baca oleh seorang pengarah urusan..aku teruja jugalah nak tahu siapakah kawan aku ini yang hanya aku kenali melalui sms dan dengan sebaris nama.itu pun sebab dia tersalah kol no aku...boleh ke?
siap dia intro aku di mana aku boleh beli buku-buku lama dan baru kat sebuah kedai di bangsar..ayoyo!memang best lah kawan aku nih...!bertambah lagi kawan aku kat dunia ni..tak apa berkawan biar seribu,suami aku satu tu aje lah kot(kot...?masaalah aku tak settle tapi aku buat banggang jer)
okey lah geng...untuk minggu ni..ini aje entry aku sebab aku gi KL...gi shoppingggggg.cuti sekolah ni kan.anak-anak aku semua dah beli baju pun.mak usu diaorrang tolong shopping kan kat medan hari tu. aku jer baju made in jalan masjid india.korang dah beli ke baju raya?huhuhuhu...

August 24, 2009

MASYARAKAT ADAT PERPATIH

Aku duduk di negeri sembilan. aku memang anak jati negeri sembilan yang kaye dengan adat. ada juga orang luar dari negeri sembilan takut nak kawen dengan anak negeri sembilan di sebab kan adat-adat ini tapi bukan semua 9 daerah yang ada di negeri sembilan masih mengamal kan nya. jom kita kaji selidik adat perpatih yang kadang-kadanf di salah ertikan oleh sesetengah orang...

Masyarakat adat perpatih terbahagi kepada 3 kumpulan utama iaitu perut.suku dan luak.Perut(bukan perut korang yang aku tahu memang tengah lapo tu) merupakan unit sosio-politik yang terkecil dimana anggota sesuatu perut itu berasal dari moyang (keturunan perempuan)yang sama.Mereka ni sangat rapat..rumah diaorang selalunya kat situ-situ jer..kat situ lah maklong,makngah,maklang..sekampung tu keluarga sahaja. setiap perut ada ketua yang kita panggil Buapak yang terpilih.

kumpulan ke dua ialah suku...suku ni di bentuk oleh beberapa perut tadi...menjadi kan ia lebih besar.Suku ni di ketuai oleh Dato lembaga.

kumpulan ketiga...Luak.Luak pulak unit kawasan pentadbiran dari segi adat di mana ada 4 luak.Luak rembau,luak sungai ujong,johol dan jelebu.Di ketuai oleh seorang Undang...ada lagi luak yang ke lima iaitu luak tanah mengandung.

Luak tanah mengandung terdiri dari lima luak kecil di seri menanti..iaitu..luak inas,ulu muar,gunung pasir.luak terachi dan luak jempol...luak ini di takbir oleh seorang ketua yang di panggil penghulu Luak...

pasal adat nya pulak...aku simpan untuk entry yang lain...aku tak habis lagi bertanya kat ayah aku.thank ayah...ayah aku memang terer bab ni....