BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

December 19, 2009

hantu di sangka kucing...

induk rajin ke surau yang agak jauh dari rumah nya bersendirian. selalu dia hanya berjalan kaki sahaja ke surau.zaman dulu mana ada kenderaan lain selain basikal atau berjalan kaki. apa sangat lah berjalan kaki itu bagi zaman nenek-nenek kita dahulu.
induk memang seorang yang sangat penyayang dengan haiwan tak kira yang dipelihara nya atau yang di jumpai nya...terutama nya kucing.
di jadikan kisah pulang dari surau usai mahgrib induk terpaksa pulang bersendirian tanpa teman seperti selalu. dia memberani kan hari kerana hari belum lewat sangat. kecut juga perut induk sebab terpaksa melalui kubur panjang(..aku pun dulu kalau lalu kubur panjang gerenti berlari sekuat hati...kubur tu dah tak ada lagi.dah di robohkan sebab khabarnya ia di jadikan tempat memuja nombor ekor)
sampai di kubur tersebut..induk melihat seekor kucing berwarna putih yang sangat cantik dalam remang cahaya bulan.jinak sungguh dan induk terus mendukung kucing tersebut dengan harapan boleh menambah bilangan kucing yang dah ada.
tetapi semakin jauh induk dari kubur panjang...induk merasa kucing itu terlalu berat. wah!apa lagi induk pun melepaskan kucing tersebut dan berlari sambil sempat lagi memandang kebelakang..alamak kucing cmel tadi telah bertukar menjadi sesuatu yang menakutkan...hantu bungkus!elok tergolek di tepi jalan..apa lagi demam lah induk seminggu. sejak itu induk cukup takut ke surau..syaitan begitu lah suka merupai apa sahaja....

kisah ni di cerita kan oleh mak aku.masa aku kecik-kecik dulu

December 17, 2009

selamat tahun baru...

orang yang tak tahu kalendar islam memang tak kan tunggu kedatangan tahun baru ini melainkan tahun baru yang datang setiap januari...bila baca blog kengkawan rata-rata berazam sakan.nak buat tu nak buat ni...aku percaya mereka berazam bukan sekadar berazam kosong.ada juga yang berjaya menyempurna kan azam mereka itu.

aku?...aku tak pernah ada azam.aku hanya ada kawan bernama azam yang dah lama tak aku temui.kenapa aku tak pernah berazam nak buat itu ini? sebab aku tahu sangat diri aku nih...gerenti tak pernah menjadi. sebab nya masa aku berusia 17 tahun aku berazam nak jadi budak baik kat sekolah.bawa buku gi sekolah...ikut kelas tusyen cikgu. azam aku nak dapat A pada semua mata pelajaran.tetapi malang nya...januari lagi aku dah kena duduk kat luar kelas sebab tak bawa buku. dah lah tu nakal aku tak habis kat situ pun...bertambah-tambah lagi ada lah.tusyen selalu jer malas sebab aku rasa sekolah aku tu punye lah jauh aku rasa. yang sebenar aku malas sebab aku memang pemalas bab nak belajar ni tapi aku terlebih rajin bila dah kawin)
sejak itu aku tak pernah lagi berazam....yang aku tahu.kalau nak aku buat aje.tak kira bila masa..cuma kalau nak beli apa-apa aku berazam lah simpan duit.

yang best nya..ada kawan aku berazam tak nak kawin.hehehe
dan ada pulak yang berazam nak tambah lagi bini tahun ni...hehehe.gud luck lah kat kawan-kawan aku tu.

seri wajah...awas

Aku dapat cerita ni dari brother zul yang aku jumpa di ampang baru-baru ni...kisah masa dia mahu berumahtangga..belasan tahun dahulu.
lazim nya pengantin msti nak seri wajah yang asli dari tukang-tukang andam yang di tempah.ada banyak lah cara andaman ni..bacaan ayat suci ,ada juga yang menggunakan syaitan.kakak ni telah mencari satu alternatif yang biasa di buat orang..dan aku pun biasa gak buat benda ni.mandi bunga tujuh jenis..selalu nya bunga-bunga ini akan di embun semalaman sebelum di bawa mandi subuh nya nanti...di jadikan kisah kakak ini pergi bertemu seorang mak andam khas untuk mandi bunga sahaja.bukan untuk makeup kan dia sebaliknya tukang andam yang lain telah di tempah untuk makeup kan dia di hari bersandingnya nanti.selepas mandi bunga dan dinaikkan seri wajah kakak ini menanti mak andam yang seorang lagi untuk makeup kan dia tetapi sesuatu telah terjadi...
mak andam tersebut tidak dapat menyentuh wajah kakak tersebut,beliau tiba-tiba menggigil dan berpeluh seperti berlaku sesuatu pada dirinya di mana kita tidak melihat apa yang telah di lihat oleh mak andam tadi...sehingga lah pengantin lelaki datang ,pengantin prempuan masih tak siap-siap lagi..sudahnya adik beradik juga yang menyiap kan pengantin..
malang nya pengantin itu..tetapi majlis berjalan lancar juga akhirnya..
kesimpulan nya....mandi bunga,menaik kan seri wajah ni memang lah agak bagus tetapi kita kena lah lihat di mana dan dengan siapa kita melakukan nya.begitu juga andam ni.kadang-kadang ada juga yang tak elok...macam-macam yang di gunakan khasnya andam veteran dulu-dulu..(tak ahu lah kesahihan nya kerana aku pun dengar cerita orang aje...)

December 14, 2009

selamat dah...!selamat dah anak aku di potong..hahahaha..tengok lah gambar ni. meriah sungguh jadi pengantin kecil.mandi air bomba...dan yang aku respek dia tak nangis pun.